Son och far Martin och Lars-Åke Fredberg

Son och far Martin och Lars-Åke Fredberg

Om oss bakom gamla stans cykel

Gamla Stans Cykel är en familjeägd cykelhandel i de äldsta delarna av Stockholm och grundades 1917. Sedan starten har verksamheten drivits av 4 tidigare ägare. Och sedan 2004 är det far och son Lars-Åke och Martin Fredberg som driver Gamla Stans Cykel. Även om adressen bytts vid tre tillfällen (den längsta i 97 år) har vi sedan starten legat på Stora Nygatan i Gamla Stan. Under våren 2019 kommer vi flytta till Lilla Nygatan 10.

Butikens profil har genom tiderna skiljts sig något men kärnan har hela tiden legat inom kvalitetsmärken där tradition och hantverk genomsyrat produkterna. Vi fortsätter i samma tradition och har ett urval av varumärken som håller kvar i tidlös design, hög kvalitet i tillverkning och material som håller över tid.

Några av de cykelmärken vi har idag är svenska Pilen och Skeppshult, finska Pelago, engelska Brompton, Pashley samt elcykeln GoCycle. Andra produkter som vi stolt har i vårt sortiment är Brooks Saddles, svenska airbag-hjälmen HÖVDING, designhjälmen SAWAKO från England, ihopfällbara CLOSCA från Spanien, Overade från Frankrike med flera.

Intresset för cyklingen idag tar sig form på olika vis för de två;
Lars-Åke tar sig oftast runt på sin mångsidiga favorit, en Brompton H6R Nickel edition, tillsammans med hunden Maja. Hon sitter tryggt i en omsydd cykelväska lämplig för hundar. Cykelsträckan har kortats av med åren, men cykeln kommer väl till pass när det blir både bussturer i stan och båtfärder ut till skärgården.

Martin, som fått längre cykelsträcka under åren, växlar gärna i vardagen mellan lastcykeln från BULLITT, olika specialbyggda cyklar från Pelago och Brompton. Han är med i cykelklubben Dynamo Tanto i Stockholm.

Ett gemensamt intresse för historia och nostalgi har också bidragit till bådas medverkan till det uppklädda cykelloppet Bike in Tweed i Stockholm. Ett cykellopp där entusiaster för äldre cyklar och vintagekläder möts under en 20 km lång tur runt Stockholm iklädda alltifrån 1910-tals till 1960-tals mundering tillika cykel.


Vårt intresse för cykling har funnits inom familjen sedan länge och har präglat uppväxten särskilt för Martin. Ett starkt fritidsintresse för äldre cyklar hos Lars-Åke började under 1980-talet. Detta lade grunden för både en privat samling fincyklar men även för Cykelhistoriska Föreningen (CHF) som Lars-Åke var med och startade 1996. Genom cykelintresset lärde han känna Göran Hedberg, den föregående ägaren av GSC. Under en sjukdomsperiod 2002-2004 hjälpte Lars-Åke till i verkstan och när verksamheten slutligen behövde lämnas vidare gick det naturligt över till far och son Lars-Åke och Martin.

Martin har cyklat på flera olika sätt sedan barnsben, dels genom CK Falken som tonåring och dels med downhill-MTB i Norge. Han har arbetat sedan 1999 med försäljning och reparationer av cyklar. Under ett antal år hos G-Sport, Norges största sportkedja, i Oslo.